Industrieel concern VDL en speciaalchemiebedrijf DSM beginnen vanaf oktober met productie van medische mondkapjes en filters in Nederland.

In eerste instantie zal er geleverd worden aan de gezondheidszorg. Later komen daar ook het openbaar vervoer, scholen en onderwijsinstituten en bedrijven in Europa bij.

DSM en VDL willen bij de productie ook de al gebruikte mondmaskers recyclen.

VDL is hard getroffen door de coronacrisis. De omzet daalde in de eerste helft van 2020 met een derde.

Industrieel concern VDL en speciaalchemiebedrijf DSM gaan samen medische mondkapjes en filters produceren in Nederland. Beide bedrijven investeren daar miljoenen euro’s in, maakten ze bekend.

Samenwerkingsbedrijf Dutch PPE Solutions gaat produceren in Helmond en Geleen.

In oktober start de productie van medische mondmaskers van het type FFP2 in Helmond. In Geleen wordt een fabriek gebouwd voor de productie van de stof meltblown polypropyleen, wat een essentieel onderdeel is voor het filtermateriaal van die maskers. Die fabriek moet in april 2021 operationeel zijn.

De mondmaskers en filters zijn vooralsnog bestemd voor de gezondheidszorg. De productie wordt later uitgebreid naar producten voor het openbaar vervoer, scholen en onderwijsinstituten en bedrijven in Europa.

DSM en VDL kijken bij de productie ook naar hergebruik van materialen om zo de "groeiende afvalberg van gebruikte mondmaskers" terug te kunnen dringen.

De twee bedrijven zeggen dat de coronacrisis heeft aangetoond dat een "pandemie zich niet laat sturen" en werelddelen in eigen behoeftes moeten voorzien. "Daardoor zijn we het aan onszelf verplicht om dicht bij huis zekerheden te creëren." Ook is de behoefte aan betrouwbare leveringsketens "groter dan ooit".

De coronacrisis zadelt VDL op met een flink omzetverlies

VDL Groep draaide door de coronacrisis het eerste halfjaar van 2020 een naar eigen zeggen substantieel omzetverlies van 32 procent ten opzichte van een jaar geleden. Veel onderdelen van het industrieconcern moesten een tijd dicht. Door risico's te spreiden kon het bedrijf wel winstgevend blijven.

Het nettoresultaat daalde van 76 miljoen euro vorig jaar naar 25 miljoen euro. De orderportefeuille steeg licht.

De omzet van de toeleveringsdivisie steeg van 649 miljoen euro vorig jaar naar 700 miljoen euro na het eerste halfjaar van 2020. Dat schrijft VDL toe aan de stijging in markten zoals hightech, infrastructuur, food en health. VDL zette verder in op "hoogwaardige innovatie" om zijn positie in die gebieden te versterken.

De omzet van autobouwer VDL Nedcar daalde naar 903 miljoen euro. Dat was een jaar geleden in dezelfde periode nog 1620 miljoen euro. Door de coronacrisis moest Nedcar de productie zes weken stilleggen. Sinds juni is die weer hervat. Wel kreeg het onderdeel van opdrachtgever BMW te horen dat de opvolger van de X1 toch niet in Born gebouwd zal worden.

VDL heeft gebruikgemaakt van de eerste NOW-regeling om de werkgelegenheid te behouden. "Met het voorschot van de overheid, 50 miljoen euro, zijn salarissen van medewerkers doorbetaald die tijdelijk geen of onvoldoende werk te verrichten hebben gehad." Ook is er een beroep gedaan op de tweede NOW-regeling, vanwege de omzetderving.

Dat heeft toch niet kunnen voorkomen dat VDL afscheid heeft moeten nemen van sommige werknemers. Sinds eind 2019 daalde het aantal werknemers met 2,6 procent naar 15.320 medewerkers eind juni.

VDL Groep-directeur Willem van der Leegte kijkt terug op een "zwaar eerste halfjaar". "Nagenoeg al onze 104 bedrijven hebben op de één of andere manier met de crisis te maken gehad." Het bedrijf is "gematigd positief" over de tweede helft van dit jaar.

"Aan onze orderportefeuille zien we dat de marktvraag op de korte termijn herstel laat zien. Daardoor verwachten we dat het tweede halfjaar beter zal zijn dan de eerste zes maanden." Wel zal door de coronacrisis de omzet en het resultaat over het hele jaar ongeveer een kwart lager uitkomen dan vorig jaar, verwacht het bedrijf.

LEES OOK: Zo snel gaat het herstel in 10 bedrijfssectoren na de coronacrisis – alleen de bouw blijft krimpen in 2021